štvrtok 22. januára 2015

ECB začne tlačiť eurá

Európska centrálna banka dnes oznámila, že v marci tohto roku sa spustí kvantitatívne uvoľňovanie (QE) a bude pokračovať minimálne do septembra 2016. Do ekonomiky budú nalievať 60 mld eur každý mesiac. Celkovo to bude 1,08 bil eur.  Cieľ inflácie na obdobie QE je na úrovni 2% a ak sa nedosiahne, tak sa dá predpokladať ešte väčší objem, ktorý sa do ekonomiky naleje. Znamená to, že sa stále obávame možnosti deflácie a preto sa ECB rozhodla jednať. No bude niesť aj riziko?

QE bude spočívať v nákupoch štátnych dlhopisov a dlhopisov európskych inštitúcii a nakupovať ich budú z 80% národne centrálna banky jednotlivých krajín eurozóny. To znamená, že ECB bude niesť len 20%-né riziko. Ak sa niečo pokazí a niektorá centrálna banka sa dostane do problémov, tak ju bude musieť zachraňovať samotná vláda danej krajiny. To de facto znamená, že riziko nesú daňoví poplatníci. Viete si predstaviť, že by sa nakoniec pri katastrofálnych udalostiach mali na 800 mld eur poskladať obyvatelia eurozóny?
ECB zaviedla do QE aj možnosť nakupovať dlhopisy zo záporným výnosom. Znamená to, že nakúpi drahšie a predá lacnejšie. Niekto si povie, že sa to oplatí, keď získame istú sumu a budeme musieť vrátiť menej, no pri riziku aké to celé nesie je to zvrátené. Bude to len podporovať choré nákupy. No to nie je všetko. Oznámené bolo takisto, že sa budú nakupovať dlhopisy so splatnosťou 2 rokov (dajme tomu, že je to ešte ok), ale aj so splatnosťou 30 rokov. Celé mi to príde ako uvažovanie v štýle "po nás potopa". Čo bude o 30 rokov nás trápiť nemusí, nech sa s tým potom trápia naše deti. 
ECB sa tiež vyjadrila, že od júla tohto roku sa budú nakupovať aj dlhopisy Grécka. Je to vari nejaký signál, že sa s nimi v eurozóne počíta aj naďalej? Cez víkend sú v Grécku voľby a čelný predstavitelia eurozóny sa len modlia, aby ultra ľavica nemala väčšinu a nezostavovala vládu. Hrozí totiž, že sa z Grécka stane trucovité dieťa, ktoré bude chcieť, aby bolo po jeho, inač opustia euro a nastane panika.
Samotné euro je už dosť nízko, klesá aj po oznámení QE a čo bude po víkende a po voľbách v Grécku? Bude tohto roku euro ďalej padať? Môže to byť dosť pravdepodobné. Rovnako ako možnosť novej krízy. Každá ďalšia kríza však bude silnejšia ako tá predošla.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára