pondelok 11. novembra 2013

Míľniky Forexu II

predošlom článku som písal o veľkých udalostiach, ktoré sa vo finančnej spoločnosti udiali. Okrem významných zmien v menovom systéme sa udiali aj viaceré zaujímavé obchody. Práve na niektoré konkrétne obchody sa dnes zameriam.
Prvý, ktorý spomeniem sa týka obchodníka pracujúceho pre Bankers Trust, Andyho Kriegera. Ten v roku 1987, ako 32-ročný, sledoval po udalosti zvanej „čierny pondelok“, kedy sa americky akciový trh pohol na juh, až o 20%. Sledoval meny, ktoré prílišne posilňovali voči americkému doláru. Mnohí investori a spoločnosti totiž opustili dolár a zamierili k menám, ktoré neutrpeli až také straty. Tento „útek“ však znamenal, že viaceré meny sa stali nadhodnotenými z fundamentálneho hľadiska. To vytváralo dobrú príležitosť na arbitráž. Krieger sa zameral na zobchodovanie novozélandského doláru, známeho pod prezývkou kiwi.
Pomocou relatívne nových techník vstúpil do krátkej pozície, čo znamenalo, že predvídal oslabenie kiwi. Pozícia v hodnote niekoľko stoviek miliónov dolárov nakoniec prevýšila peňažnú zásobu Nového Zélandu. Predajný tlak v kombinácii s nedostatkom peňazí v obehu, novozélandsky dolár prudko oslabil. Krieger zarobil niekoľko miliónov pre svojich zamestnávateľov. Jedna časť tejto „legendy“ hovorí o tom, ako si vláda Nového Zélandu povolala Kriegerovho šéfa a pohrozila Bankers Trust, aby mu prikázala opustiť túto krátku pozíciu. Krieger neskôr opustil Bankers Trust a odišiel pracovať pre Georga Sorosa.

Druhý príbeh sa týka Stanleyho Druckenmillera, aj on zarobil milióny uskutočnením dvoch obchodov. Za zmienku taktiež stojí, že oba obchody urobil, keď pracoval pre Georga Sorosa a jeho spoločnosť Quantum Fund. Prvý obchod uskutočnil po páde Berlínskeho múru. Nemecká marka výrazne oslabovala, kvôli problémom zjednotenia Nemecka. Spočiatku jeho dlhá pozícia bola v objeme niekoľkých miliónov. No neskôr mu sám Soros povedal, nech zvýši nákup nemeckej marky až na 2 miliardy. Keďže šlo všetko podľa plánu, tieto 2 obchody zarobili klientom Quantum Fund až 60%. O pár rokov neskôr, keď Druckenmillerov šéf, George Soros, „lámal“ Anglicku centrálnu banku (Bank of England), šiel opäť do dlhej pozície.
Predpokladal pokles britskej libry a nárast nemeckej marky. Druckenmiller bol dostatočne sebavedomý a práve vďaka „útoku“ svojho šéfa na libru nakúpil britské cenné papiere. Veril, že Anglicka centrálna banku bude musieť znížiť úrokové sadzby, aby podporila podnikateľské prostredie. Oslabená libra mala taktiež znamenať posilnenie exportu Veľkej Británie, voči ostatným štátom. Takisto nakúpil nemecké dlhopisy. Očakával, že sa k ním investori presunú, lebo britské akcie vykazovali vyšší rast, ako tie nemecké. Bol to komplexný obchod, ktorý zarobil Quantum Fund obrovské sumy.

Spomínaný George Soros je hlavným protagonistom nášho tretieho príbehu. Stavil obrovské peňažné prostriedky na neúspech Veľkej Británie v ERM. Ide o Európsky mechanizmus výmenných kurzov. Účastníci tohto systému mali udržiavať hodnotu svojich mien vo fluktuačnom pásme ± 2,25 % nad alebo pod bilaterálnym centrálnym kurzom. Hlavným účelom bola stabilizácia meny, inflácie a príprava na menovú integráciu. Po rôznych úpravách sa Británia v roku 1990 pripojila ku ERM pri kurze nemeckej marky voči libre 2,95 a fluktuačným pásmom ± 6%. Soros stavil na oslabenie libry, išiel do dlhej pozície na páre DEM/GBP.
Kupoval teda marku a predával libru. Okrem klasickej špekulácie využil aj opcie a futures. Jeho celková pozícia na oslabenie libry mala hodnotu až 10 miliárd USD. Anglicka centrálna banka samozrejme intervenovala a snažila sa libru brániť. Tá sa pohybovala na hrane fluktuačného pásma a 16.septembra 1992, deň známy ako „čierna streda“, Bank of England zvýšila úrokovú sadzbu z 10 na 12%, aby bol o libru záujem a prestala sa predávať. Neskôr, v ten istý deň, dokonca prisľúbila zvýšenie sadzby na 15%, Sorosa a ani iných investorov, ktorí sa na jeho loď pridali, to neodradilo. Libra oslabovala a večer o 19:00 Británia oznámila opustenie systému ERM, takisto vrátila sadzby na pôvodných 10%. Hodnota libry voči marke klesla o 15 % a voči americkému doláru o 25%, za 5 týždňov: Tento obchod zarobil Sorosovi 2 miliardy USD za približne jeden mesiac.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára